Újabb 4 évre Farkas Örs lett a Tordas SE elnöke – interjú

Category: HíreinkFelnőtt labadrúgásUtánpótlás labdarúgásCselgáncsTenisz

A most lezajlott tisztújításon a Tordas SE közgyűlés az Elnökség tagjait is újraválasztotta, így továbbra is Somlói József, Kalamár Domonkos, Farkas István, Tóth Gábor, Homonnay Géza valamint Sebestyén Ákos felelnek majd a szakosztályokért. Az egyesület technikai vezetője továbbra is Farkas Zsolt lesz.

Hosszú idő után töltötte ki mandátumát a Tordas SE elnöksége, ugyanis 2010-et követően rendszeres volt a tisztújítás az egyesületben. A tegnapi rendes közgyűlésen elfogadásra került a 2018-as év szakmai és pénzügyi beszámolója, valamint a 2019-es év pénzügyi terve. Az elnökségben csupán az íjász szakosztályért felelős elnökségi tag változott, ezt követően az ifjú Sebestyén Ákos felel majd a tordasi íjászokért. Az előttünk álló ciklus alkalmából kérdeztük egyesületünk elnökét, Farkas Örsöt:

Először is tekintsünk kicsit vissza, mi történt 2014 óta?
Amikor felkértek a feladatra, Tordason már elkezdődött egy munka, Farkas Zsolt, Keresztesi Raul, Csillag Szilveszter és Fazekas Attila már nekiálltak újraszervezni a tordasi és gyúrói futball utánpótlást. Ehhez lehetőséget adott az akkor induló TAO támogatási rendszer, ugyanakkor a Tordas épp 2014-ben jutott fel a megyei I. osztályba és lényegében teljesen kiürült a kassza, ki nem fizetett számlák és ígéretek tömkelege várt. Ezt sikerült rendeznünk, gyorsan megállapodást kötöttünk a Ferencvárossal, majd nekiálltunk a létesítmény fejlesztésének, ami mára a megye egyik legjobb körülményét biztosítja a sportolásra vágyóknak. Mára 11 csapatunk versenyez hétről hétre, az anyagi dolgaink teljesen rendben vannak, és csaknem 200 labdarúgó focizik valamilyen szinten. Emellett a bridzs szakosztály országos bajnokságot nyert, a teniszezők csapatban ismét versenyeznek a magyar bajnokságban, a cselgáncsozók évről-évre újabb érmekkel örvendeztetnek meg bennünket és a lövészek is szépen teljesítenek, ráadásul megalakult az íjász szakosztály is. Úgyhogy szerintem nagyon sokat léptünk előre.

Az egyesület idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Milyen módon emlékezünk meg erről?
Egy egész éves programsorozattal készülünk. Februárban egy jótékonysági esten köszöntük meg a korábbi generációk munkáját. Itt közel 200-an ünnepeltünk közösen és töltöttünk együtt egy szép estét. Emellett a szakosztályok igyekeznek saját körükben feleleveníteni az elmúlt évek fontos pillanatait. Ezen kívül vélhetően még augusztusban egy közös családi napon várunk majd minden aktív és egykori sportolót, hogy újra lépjenek pályára vagy tatamira, vegyék kézbe az ütőt vagy a pisztolyt és éljék át újra az egykori pillanatokat. Végül pedig decemberben szintén egy bankett keretében búcsúztatjuk majd az évet.

Milyen tervek vannak az egyesület következő 4 évére?
A legfontosabb, hogy minimum a jelenlegi szinten tudjuk tartani az összes szakosztály munkáját. Emellett szeretnénk befejezni a sporttelep fejlesztését, azaz megépíteni az öltözőt, amely mind a sportolókat, mind pedig a település itt tartott rendezvényeit ki tudja szolgálni. Ennek az épületnek az összköltsége megközelíti a 100 milliót, melyből több mint 60 milliót a TAO pályázatból tudunk biztosítani, azonban a maradék 40 milliót magunknak kell előteremteni. Ez a munka zajlik jelenleg. Szerencsére az idei évtől jelentős szponzori támogatást sikerült szereznünk, ugyanis a FÉSZ Zrt. felkarolta egyesületünk működését és 21 millió forinttal támogatta a céljainkat. Remélhetőleg jövő tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok és 2020 végére be is fejeződhetnek. Az épület ezután alkalmas lesz közösségi rendezvények szervezésére és színvonalas sportoláshoz szükséges összes kívánalomnak megfelel majd.

Lehetett olyan pletykákat hallani, hogy a martonvásári és a tordasi futball összeolvad. Milyen valóságalapja van ezeknek a híreknek?
Mint minden pletykának, ennek is van alapja. Miután hallottuk, hogy a felnőtt csapatot üzemeltető Martonvásári SK anyagilag teljesen ellehetetlenült, megkerestük a Martonvásár polgármesterét és az utánpótlásért felelős Marton Sport Kft. ügyvezetőjét, hogy felmérjük, milyen lehetőségek vannak az együttműködésre. Megítélésem szerint a megyei felnőtt labdarúgás teljesen elrugaszkodott a valóságtól, a csapatok olyan ajánlatokat tesznek a játékosoknak, hogy az egészen elképesztő. Nem tartom normálisnak, hogy egy amatőr labdarúgó heti két-három edzésért és egy meccsért 180 ezer forintot vigyen haza. Ebben a versenyben mi nem szeretnénk így részt venni, a Martonvásár SK pedig önerőből nem tud. Azt fontos tudni, hogy Tordason és Martonvásáron is sok pénzt áldoz az önkormányzat arra, hogy virágzó sportélet legyen, ebbe pedig bele kell érteni a felnőtt futball csapatokat is. Az elvben azonban egyet értettünk és arra kerestük megoldást, hogy a két egyesület, hogyan tudja a lehető leghasznosabban felhasználni az erre fordított forrásokat úgy, hogy megfeleljen a szövetség által támasztott szabályoknak és a környéken élők igényeinek is. A célunk az, hogy ne egymással ne versenyezzünk, az utánpótlás korosztályokban pedig a szakmailag leginkább indokolt módon szervezzük az életet. Bár idén ezt az idő rövidsége miatt nem sikerült lezongorázni, de a cél változatlan, így az előttünk álló évben azon dolgozunk majd, hogy mindezt jövőre átgondoltan és észszerűen megvalósítani.

Ez mit jelent pontosan?
Egyelőre a két önkormányzat segítségével az eddig megszokott módon lezajlik a mostani szezon. Martonvásáron a minimum forrást a Marton Sport által fogja biztosítani a testület, így ott is arra törekszünk, hogy egy visszafogott, értelmezhető keretben végig tudja csinálni a szezont a csapat. Mivel Tordason jelenleg is működik két felnőtt csapat, a jövő évtől kezdve Martonvásárral közösen egy megyei I. osztályú és egy megyei III osztályú csapatot képzelünk el, ahol az I osztályban igyekszünk az élmezőnyben versenyezni, ehhez pedig minden lehetőségünk adott. Ugyancsak összevonnánk az U16-os és U19-es csapatokat, ugyanis itt mind a két egyesület küzd létszám problémákkal, így el lehet kerülni, hogy a 14 éves srácok a náluk jóval nagyobb és idősebb fiúk ellen lépjenek pályára, mert csak úgy tud kiállni a csapat. A Bozsik korosztályok külön maradnak, viszont itt bevezetnénk egy tehetséggondozásra épülő rendszert, ahol a Ferencvárosi együttműködésünket kihasználva lehetőséget biztosítanánk azoknak is, akik a környékből kacsintgatnak az élsport felé. Ennek köszönhetően ugyanabból a pénzből, hasznosabb módon, értelmesebb célokat hozhatunk létre úgy, hogy egyik település sem kell lemondjon arról, hogy a saját gyerekei a saját pályáján focizzanak. Mi ezt a modellt már jól ismerjük a szomszédos Gyúróval kiváló az együttműködés, erre törekszünk Martonvásárral is. Én megértem, hogy ez a verzió egyesekben kérdéseket fogalmaz meg, ugyanakkor ne felejtse el senki, hogy az egyébként nagy összeggel támogató önkormányzatok és szponzorok is joggal várják el, hogy a helyi foci ne csak néhány ember értelmetlen versenyéről szóljon.

Milyen célok várhatóak az előttünk álló szezonra?
Az edzők maradnak, a játékosok maradnak, a megyei I. osztályt szeretnénk kicsit megerősíteni. Remélem, hogy bár az évek során a Martonvásári SK-val sokat kellett küzdenünk ezen a téren, most Szabó Tibor, polgármester és Tóth Balázs, Marton Sport ügyvezetőjének munkája révén normalizálódik. Igyekszünk természetesen a megszokott módon felkeresni a Budapest környéki fiatalokat, akik elsősorban a labdarúgás szeretetéért és nem az anyagiak miatt lépnek pályára. Meglátásom szerint csapataink minimum az idei évben elért eredményeket fogják teljesíteni, remélhetőleg néha meg is haladva azt.

Köszönjük szépen, hogy rendelkezésünkre állt.
Én köszönöm, hogy meghallgattak.