Egyesületünk története

A Tordas történetéről szóló könyve a következőkről emlékszik vissza a helyi sportéletet illetően:

“Az 1919-ben alakult Tordas Sportegyesület 1991-ben két szakosztállyal – labdarúgás és karate – működött. Az igazolt játékosok száma ekkor 38 fő, illetve 18-20 serdülő labdarúgó, akik az általános iskola tanulói voltak. Az egyesület vezetősége kilenc, számvizsgáló bizottsága három, szakosztályvezetése öt-hét főből állt, az elnök Juhász György volt. A szakosztályok szakmai munkáját fizetett alkalmazottak végezték; egy-egy épületgondnok-szertáros, pályagondnok, edző és gazdasági vezető. A kiváló szakmai munka és utánpótlás-nevelés eredményeként a labdarúgó csapat feljutott a megyei másodosztályú bajnokságba. Az egyesület 2003-ban az új sportlőtéren működő lövészszakosztállyal egészült ki. Az egyesületi és tömegsport feltételeit egy-egy labdarúgó- és edző pálya, négy teniszpálya, egy-egy aszfaltozott kézilabda- és kosárlabdapálya szolgálta, valamint két öltöző állt a sportolni vágyók rendelkezésére.[i] Az egyesület elnöke 2010-től rövid ideig Mocsonoki Károly, aki egyben a labdarúgó szakosztály vezetője is volt. A következő év nyarától új elnökség folytatta a munkát: Milichovszky Sándor elnök, Vasvári Pál elnökhelyettes, Berhidai Géza és Varga Károly elnökségi tagok.[ii] Az egyesület elnöke jelenleg Farkas Örs.

Tordas életében mindig a labdarúgás volt a meghatározó sportág. A lakosság erre fordította a legnagyobb figyelmet, és az elvárások is itt voltak a legnagyobbak. A labdarúgó csapat a megyei másodosztályban stabilan helyt áll, az ifjúsági csapat a folyamatos tagtoborzásnak köszönhetően biztosítja az utánpótlást. A két csapat edzői 2011-ben Kozma László, Márkus Pál és Farkas Tibor voltak. A cselgáncs szakosztály Kalamár Domonkos és Szilágyi József vezetésével országos szintű eredményeket ért el: az országos diákolimpián Kalamár Botond hetedik helyezést ért el, de a szakosztály 2010–2011. éve összesített eredménye – 11 első, 13 második és hat harmadik helyezés – is rendkívüli. A tenisz szakosztály Tóth Gábor irányításával 2011 tavaszán megnyerte a megyei első osztályú bajnokságot, hagyományossá vált a minden év augusztusában megrendezett Tordas Kupa is. A lövész szakosztály Farkas István vezetésével nyílt irányzékú kispuska számban számos versenyen lett helyezett. Eredményes felkészülésüket, aktív munkájukat a Fejér Megyei Sportlövő Szövetség oklevéllel ismerte el.[iii]”

 

[i] MNL FML XXIV. 1351a 2003. szeptember 2.

[ii] Tordasi Kisbíró, 2011. szeptember

[iii] Fejér Megyei Kormányhivatal Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztálya. Képviselő-testületi jegyzőkönyvek másodpéldányai. 2011. március 29.